Fergeteges fesztivál volt Sárospatakon

Környékbeli lány nyerte el a Princessnek járó koronát

[superadmin] publikálva: 2014-08-05 18:28:00 | Nyomtatásprint

hírkép

Fotó: Dobos Imre, Szakál László

Amióta 1584 Karácsonyán Sárospatakon a Vártemplomban Balassi Bálint, a kor legnevesebb költője, végvári harcos s egyben botrányhős nőül vette az egri hős Dobó István megözvegyült lányát Dobó Krisztinát, Sárospatakon mindenki szereti a hercegnőket, a jó bulit, a történelmet és persze az izgalmas vetélkedőt. A III. Princess Fesztiválon ezek közül a hozzávalók közül mindenből volt bőségesen. Ezek után igazán nem véletlen, hogy fergeteges, két napos mulatság színhelye volt a megújult belváros, a Makovecz tér.


Már pénteken elkezdődött a történelmi show, hiszen a nagyszínpadon bemutatkoztak a hercegnő-jelöltek csapatai. A közönség pedig kiválaszthatta a számára legszimpatikusabbnak, leginkább talpra esettebbnek tartott hölgyeket, akikért két napig szurkolhattak. Nézők és hercegnők hamar egymásra találtak a Princess Fesztivál, hiszen a város apraja-nagyja eljött a fesztivál nagyszínpada elé. Sárospatakon a történelme során már sok híresség, sőt valódi hercegnők is megfordultak, de talán még ők sem gondolták volna, hogy kései utódaik ekkora mulatságot rendeznek a vár szomszédságában.

Mivel egy hercegnőnek igazán különleges képességekkel kell rendelkeznie sokféle produkcióval bizonyították tehetségüket. Ráadásul a játék már ekkor élesben zajlott és a szakértő zsűri nemcsak komolyan vette feladatát. Minden helyes válaszért valódi forintokat kaphatott egy csapat, hiszen a verseny győztese komoly összeggel lehetett gazdagabb. Egy-egy fordulóban akár tízezer forintot is lehetett nyerni.

Egy igazi középkori fesztivál nem is lehet teljes vásári hangulat, árusok, boltosok, csepürágók nélkül, így a kavalkád szinte megállás nélkül folytatódott. A sokszáz néző hol ide, hol oda telepedett, hogy részese lehessen az eseményeknek. Fiatal és öreg, kicsi és nagy élvezte a Kuckó Művésztanya Utcaszínház hamisítatlan vérbő komédiáját. A színészek igazi vándortársulathoz méltóan bevonták a közönséget a játékba éppúgy, mint tizennyolc éves fennállásuk során oly sok helyen az országban. A fergeteges  sikerből is látszott, hogy akár erdőszélen, réten, vagy kocsmaudvaron adhatnak felhőtlen vidámságot és komédiát a közönségnek.

A csodálatos ruhákban pompázó princess-jelöltek sem unatkoztak, mert Kiss Róbert Richárd már a következő különleges feladatot ismertette. Egy modern hercegnő a pénzügyekben is járatos, amit be is bizonyíthattak a lányok az OTP Fáy András Alapítvány által összeállított kvízjátékban. Természetesen minden jó válaszért itt is forintok jártak, viszont a rossz válasz levonást jelentett.

Délutánra szinte megtelt a  Makovecz tér. Mint egy valódi hercegnői lakodalomban, egymást érték a programok. A közönség szinte tűkön ülve várta az első sztráfellépő Delhusa Gjon koncertjét. A nézők szinte fejből énekelték a hatalmas slágereket Gjonival, aki rajongóival együtt élvezte a pompás hangulatot, és az egy óra végén is egymás után adta a ráadásokat.

Nem csoda, hogy a több ezer néző alig akarta leengedni a színpadról. Egész családok ropták a téren, papa, mama, gyerekek énekelték együtt vele, hogy Guantanamera. A koncert végén pedig autogramosztás közben szinte szétszedték a rajongók.

Delhusa Gjon után a hercegnők is táncra perdültek a színpadon, mert egy hercegnőnek tudnia kell táncolni. A következő feladatban különféle táncokat kellett felismerni és a lehető leggyorsabban felvenni a ritmust. Legyen az rumba, twist, keringő vagy tangó egy igazi princess soha nem jöhet zavarba, ha felkéri szíve hercege. A hölgyek sem jöttek zavarba, bár a középkori pavane már egyik-másik lánynak fejtörést okozott.

Este Kocsis Tibor állt főként tinikből álló közönsége elé megmutatva, hogy nem véletlenül nyerte meg 2011-ben az egyik híres tehetségkutatót. A tombolás nem akart szűnni és Tibi is felvette a buli fergeteges hangulatát.

Ilyen estét még nem látott Sárospatak Windischgraetz Magdolna hercegnő eljegyzése óta, pedig az nem ma volt. Bár most nem fáklyák világították be a teret, de a XXI. századi fesztiválhoz jobban illenek a színpad és disco fények.

Aki megéhezett kenyérlángost és más finom falatokat, aki megszomjazott jóféle söröket és koktélokat kóstolhatott a téren álló sátrakban. Végül a nap zárásaként az éjfélig tartó discoban ropta közönség és fellépő egyaránt.

Szombaton pedig minden folytatódott tovább. A hölgyek felvonulása után a hangulatról már délelőtt gondoskodott a 4 tagú Serengeti Troupe zenekar, akik a kelet afrikai Tanzániából jöttek el Sárospatakra a jó buli kedvéért. Nemcsak kiváló zenéket és táncokat hoztak magukkal, hanem a Magyar Afrikai Társaság üzenetét is, akik számos alkalommal indítottak önkéntes orvosi missziót Afrika világtól elzárt településeire. 2009 óta több kamionnyi adományt juttattak el Marokkóba, Szenegálba, Mauritániába, Bissau-Guineába és Maliba. Míg a fekete srácok a színpadon produkáltak fergeteges konga showt és táncokat, a közönség addig a téren táncolt önfeledten, mert ezalatt a show alatt senki nem bírt egy helyben állni.

A téren szólt a konga és a marimba, de hercegnőink már a következő feladatra koncentráltak, ami nemcsak látványosnak, de igazán különlegesnek ígérkezett. Hiszen egy hercegnőnek környezettudatosnak is lennie kell. A zsűri és a nézők egy olyan showt láthattak melyben korunk hercegnői a környezetvédelem terén is bemutathatták képességeiket és fantáziájukat. A feladat – hogy különféle újrahasznosítható hulladékból kellett ruhát tervezni és készíteni – káprázatos ruhakölteményeket varázsolt a színpadra. Ilyen bemutatókat már sok helyen rendeztek a világon és az ökotudatos hulladékruháknak óriási sikere volt Budapesten, Pozsonyban és Marosvásárhelyen is.

Volt aki nagyestélyit készített fóliacsíkokból, másokat a telefonkönyv és a magnószalag ihletett meg. Egy-egy kreációt hosszasan éljenzett a közönség, de hatalmas sikere volt a régi farmeranyagokat újra divatossá tervező Réthy Fashion modelljeinek is. Elvégre anyag nem vész el, legfeljebb átalakul. Ebben az esetben pontokká és forintokká is, hiszen ezekkel a zsűri sem fukarkodott az értékelés során.

Délután  tehetségüket mutathatták meg a princessek, hiszen erre egy hercegnőnek legalább akkora szüksége van, mint a szépségére. A hölgyek egyénileg vagy csapatban is bemutathatták, mit tudnak. Volt aki verssel, volt aki énekkel, volt aki tánccal hódította meg a nézőket és a zsűri tagjait. Ráadásul a különleges egyéni produkciókért adott pontszámok összeadódtak, így a Miss Talent vetélkedésben komoly előnyt is lehetett szerezni. A legtehetségesebb előadó Berekszászi Yvett lett, aki elképesztő ugrókötél bemutatóval kápráztatta el a zsűrit és a közönséget.

A játék folytatódott tovább és az is kiderült a következő feladatból mit éreznek legfontosabbnak a hercegnők. A kis kosarakban természetesen minden összegyűlt, a rúzstól, a slusszkulcson át, az útikönyvig. A zsűri nem győzte értékelni a sok holmit – természetesen hercegnői szempontból. Mivel rengeteg holmi gyűlt így össze – éppúgy, mint egy retikülben – az is kiderült, hogy a princess is csak nőből van. Míg a lányok a következő fordulóra, az etikett totóra készültek, addig a közönséget ismét utcaszínházi komédia szórakoztatta a bugyuta emberről, majd megkezdődött a hulladékruha show második része.

A Princess Fesztiválra természetesen nemcsak Sárospatakról  és a környékről jöttek el sokezren. S miután egy hercegnő ügyel a nemzetközi kapcsolatokra is izgalmas feladat volt megkeresni a legtávolabbról érkező nézőt. Ahogyan sárkányriasztás különféle praktikáit is be kellett mutatni, hiszen egy princess ehhez is ért.

„Beborult nékem a haj, hamar, a sorsom csupa zivatar”. Szerencsére ez a mondat csak a Dézsa című vásári komédiában állta meg a helyét, hiszen a Makovecz téren nem lehetetett borús arcokat látni és a felhők is messze elkerülték a fesztivált.

Sőt, még nagyobb lett a vigalom, amikor délután fél ötkor Fluor Tomi lépett a színpadra sokezres helyi rajongótábora elé. Nemcsak a YouTube-on, de Sárospatakon is tarolt a Partyarc és a Mizu. Ráadásul sokan azonnal feltöltötték a világhálóra a fergeteges előadás dalait. A party egészen a Princess Fesztivál fináléjáig tartott és Tomi sem mulasztotta el, hogy néhány fotó erejéig beálljon a hercegnők koszorújába.

A fináléra a hölgyek a legszebb hercegnői ruhájukban álltak Kiss Róbert Richárd mikrofonja és az egyre izgatottabban várakozó közönség elé. Este hatkor azután kiderül melyik csapat három legszebb és legtehetségesebb hölgye mérkőzik meg a 100 ezer forintnál is nagyobb fődíjért. A kétnapos kemény küzdelem végén a három ringben maradt hercegnő közül a közönség óvációja és a zsűri véleménye alapján a tolcsvai Tóth Tamara Luca fejére került a damaszkuszi korona és a vele nyeremények és egyéb ajándékok. Első udvarhölgye Gogolya Salome, máasodik pedig Kovács Anita lett a 2014-es sárospataki Princess Feszitválon.

További információk: www.princessfesztival.hu

 

 

© vilagszam.hu
Galéria:Add a Twitter-hez Add a Facebook-hozA kategória további hírei:


KÖRNYEZETVÉDELEM
Hőségriasztás Budapestre, majd jön a hideg
Szélsőséges időjárás Magyarországon
PÉNZTÁRCA
Zuhanást áraz be az ingatlanpiac
Egyszerre igényesebb és olcsóbb
ÚTIKÖNYVEK HELYETT
Hírességek, akik Horvátországban nyaraltak
Nem akárkik mentek az idén sem az Adriára
RECIKLI
Kávéhulladékkal mennek a buszok
Nem csak jósolni jó a zacc, de üzemanyagnak is

Itt jártunk: Törökország

TOP
PIKÁNS

1. Mi van most az Adrián?

Egy magyar recepciós mesél

2. Ezt most inkább hagyja ki!

Életveszélyes a túrázás

3. Emeletes ülések a repülőkön

Ez (is) lehet a jövő

4. Menjen, amíg nem késő

Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el

5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap

Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó

6. Ilyen az amish szex

Két év tombolás után csak a férj

7. Nádas Tamás barátom emlékére

Lezuhant a műrepülő világbajnok

8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye

9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket

Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat

10. Ilyen az eszkimószex

Szex kölcsönbe

1. Ezek voltak a legnagyobb szerelmek 2023-ban

Sztárjainkat is utolérte a szerelem

2. Tönkretette Marilyn Monroe ruháját Kardashian

Hiányzó gyémántok

3. A lelked mélyére ás le ez a személyiségteszt

Készen állsz?

4. 5 tuti tipp a boldogabb élethez

Így szabadulhatsz meg a negatív érzelmektől

5. Ez a legizgalmasabb csillagjegy

Elmondjuk, miért!

6. Ez a 3 csillagjegy őrjítően érzéki és szexi

Köztük vagy?

7. Jolie keményen megvádolta Pittet

„Történt családon belüli erőszak…”

8. Tovább dagad a Nagy Feró botrány!

Majka kiborult: Miért kell ilyen álszent sz.rnak lenni?

9. Nagy titokban házasodott össze a sztárpár

Nem akárhol buktak le

10. Öngyilkossággal kokettált az álomesküvő után

A királyi családban sem fenékig tejfel az élet

Műsoraink
2024.02.23. 18:35 Világszám - Inforádió
Kréta
2024.02.24. 10:05 Világszám - Inforádió
Korfu
2024.02.25. 10:35 Világszám - Inforádió
Kréta ism.
Közösség
Nap pasija

Ki is az a Megan Ramsey?

Szófelhő / Archív
--