Szülőföld, biztonság és köldökzsinór

Elkezdődött a külhoni magyar családok éve

[Kail] publikálva: 2018-02-02 16:32:00 | Nyomtatásprint

hírkép

A szülőföldön tudjanak biztonságban, nyugalomban élni a külhoni magyarok. Ez az elsődleges célja a 2012-ben indult tematikus éveknek, melyeket a nemzetpolitikai államtitkárság szervez. Most elkezdődött a legújabb ilyen év, mely a külhoni magyar családokról, illetve hozzájuk szól.  Mert - mint a megnyitón elhangzott - , a család játssza a legfontosabb az identitás megszerzésében.


A Nemzetpolitikai Államtitkárság az EMMI-vel közösen szervezi az év programjait, a lebonyolító a korábbi tematikus évek esetében már jól bizonyított Bethlen Gábor Alap Zrt. A nemzetépítésben új szakasz következik, hiszen Magyarország olyan gazdasági helyzetben van, hogy nemcsak az anyaországban, hanem a külhoni régiókban is segíteni tud - idézte a miniszterelnököt megnyitójában Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára.

 

A tematikus évek fókuszában kezdetben kulturális, majd az elmúlt években gazdasági területek álltak, 2016 például a külhoni fiatal vállalkozók éve volt. A külhoni családok évét novemberben hirdette meg a MÁÉRT, 1 milliárd forintos kerettel. Közben folytatódik a korábbi projektek finanszírozása is, erre 500 millió forintot szántak - sorolta Szilágyi Péter.

A külhoni családok éve sok elemből áll össze. Ezek egyike a kutatás, a nemrégiben alakult Knopp Mária Kutatóintézet a Népesedésért és a Családokért a többi között a külhoni magyar-magyar, illetve magyar-külföldi házasságkötéseket, a gyermekvállalási kedvet, a fiatal családokat érintő problémákat vizsgálja.

Másik elem a pályázatok. Hirdetnek ilyent például a külhoni magyar vállalkozásoknak családbarát rendezvényekre, családbarát helyiségek kialakítására, napközik, táborok szervezésére. De lehet majd pályázni szakmai gyakorlat, betanítás támogatására helyben, ez több száz diákot érinthet. A nem mezőgazdasági vállalkozások 3-6 millió, a mezőgazdaságiak 3 - 4,5 millió forintra tarthatnak igényt az összesen 500 milliós keretösszegből. A kiírás időpontja február - március.  De lesz pályázat a külhoni magyar kisközösségeknek is, családbarát közösségek megteremtésére - ezen települési önkormányzatok, civil szervezetek, egyházi közösségek indulhatnak, a keretösszeg itt 200 millió.

Újabb elem az egészségügyi intézmények támogatása, ennek végső célja az anyaországihoz hasonló védőnői hálózat létrehozása az egész Kárpát-medencében. Fontosak a képzések, körutak is, együttműködve olyan partnerszervezetekkel, mint a Ringató-képzés, a Magyar Védőnők Egyesülete, az Otthon Segítünk Alapítvány - mondta Szilágyi Péter.

A külhoni magyar családok évének fontos pillérét alkotják a rendezvények is: február 17-én családi nap lesz az Országházban és ide tartoznak a kolozsvári, marosvásárhelyi magyar napok is - sorolta a helyettes államtitkár. De lesznek táborok a fiataloknak az önkéntesség, a közösségépítés jegyében, jutalmazni fogják az év külhoni családbarát vállalatát és kezdőcsomagot is összeállítanak a külhoni magyar családoknak is járó anyasági támogatáshoz. Ebben az olyan alapdolgok mellett, mint a lázmérő, a pelenka, a takaró magyar mesekönyvek is lesznek.

A külhoni magyar családok évében folytatódik a kárpát-medencei óvodafejlesztési program is, ezúttal az óvodák építése és felújítása mellett óvodapedagógusok és gyógytornászok képzése áll a fókuszban. A cél az, hogy a program végére minden magyar gyermek tudjon magyar intézménybe járni.


Az EMMI örömmel működik együtt a Nemzetpolitikai Államtitkársággal a most indult tematikus év eseményeiben, hisz az együttműködés erő, nem a másiktól vesz el - mondta Illés Boglárka, az Emberi Erőforrások Minisztériuma ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára. A magyarországi Családok éve - 2018 programmal jól összeköthető a külhoni magyar családok éve. 2018 január elsejétől a köldökzsinór program keretében a külhonban született magyar gyermekek után is jár a 42.500 forintos babakötvény (fiatalok életkezdési támogatása) és a 60 ezer forintos anyasági támogatás. A cél az, hogy a termékenységi mutató 2030-ra a mostani 1,5-ről 2 fölé nőjön, vagyis gyarapodó nemzet legyen a magyar - emelte ki Illés Boglárka. Erre szerinte jó az esély, hisz 2010 óta egyre többen kötnek házasságot és egyre kevesebben válnak el, a fiatalok túlnyomó többsége pedig egyértelműen házasságban, családban képzeli el a jövőjét.

 

 

 

© vilagszam.hu




Galéria:



Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz



Hawaiion is van magyar iskola

A kategória további hírei:


KÖRNYEZETVÉDELEM
Elkapták a Tiszán érkező szemetet
Sikeresen debütált a rendszer
PÉNZTÁRCA
Óriás lesz az OTP Bank Szerbiában
Új pénzintézetet vásárolt
ÚTIKÖNYVEK HELYETT
Ha egy időre valahol máshol élnél
Országok, amiket megengedhetünk magunknak
RECIKLI
Luxushotelek ingyenes ajánlatai
Karantén alatt ez is más

Itt jártunk: Uganda

TOP
PIKÁNS

1. Mi van most az Adrián?

Egy magyar recepciós mesél

2. Ezt most inkább hagyja ki!

Életveszélyes a túrázás

3. Emeletes ülések a repülőkön

Ez (is) lehet a jövő

4. Menjen, amíg nem késő

Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el

5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap

Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó

6. Ilyen az amish szex

Két év tombolás után csak a férj

7. Nádas Tamás barátom emlékére

Lezuhant a műrepülő világbajnok

8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye

9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket

Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat

10. Ilyen az eszkimószex

Szex kölcsönbe

1. Ezek voltak a legnagyobb szerelmek 2023-ban

Sztárjainkat is utolérte a szerelem

2. Tönkretette Marilyn Monroe ruháját Kardashian

Hiányzó gyémántok

3. A lelked mélyére ás le ez a személyiségteszt

Készen állsz?

4. 5 tuti tipp a boldogabb élethez

Így szabadulhatsz meg a negatív érzelmektől

5. Ez a legizgalmasabb csillagjegy

Elmondjuk, miért!

6. Ez a 3 csillagjegy őrjítően érzéki és szexi

Köztük vagy?

7. Jolie keményen megvádolta Pittet

„Történt családon belüli erőszak…”

8. Tovább dagad a Nagy Feró botrány!

Majka kiborult: Miért kell ilyen álszent sz.rnak lenni?

9. Nagy titokban házasodott össze a sztárpár

Nem akárhol buktak le

10. Öngyilkossággal kokettált az álomesküvő után

A királyi családban sem fenékig tejfel az élet

Műsoraink
2024.05.17. 18:35 Világszám - Inforádió
Ecuador I.
2024.05.18. 10:05 Világszám - Inforádió
Ecuador II.
2024.05.19. 10:35 Világszám - Inforádió
Ecuador I. ism.
Közösség
Nap lánya

Ilyenek a viking nők

Szófelhő / Archív
--