Mi van most az Adrián?

Egy magyar recepciós mesél

[Kail] publikálva: 2020-07-15 19:43:00 | Nyomtatásprint

hírkép

A magyarok biztosra mennek és utazás előtt megkeresik a szálláshelyet, hogy közvetlen, aktuális információkhoz jussanak a helyi vírushelyzetről, szabályozásokról. Az idősek idén inkább kihagyják a horvátországi nyaralást - mondja egy ottani szálloda magyar munkatársa.


A magyarok egyik kedvelt célpontja, Hvar eddig jól teljesít, hiszen a statisztikák szerint jelenleg nincs fertőzött a szigeten. A hosszú út és a koronavírus horvátországi terjedésének megugrása miatt viszont az utazók kétszer is meggondolják, nekivágjanak-e az Adriának a koronavírus idején, ez pedig jóval kevesebb vendéget jelent a GDP jelentős részét kitevő horvát turizmusnak. Mindenkinek nehéz év ez, hiszen rengeteg család megélhetését jelenti a turizmus. A 4. legnagyobb horvát szigeten a szállodák nagy része ki sem nyitott, vagy későbbre időzíti a nyitást, akik pedig kinyitottak, kevesebb dolgozóval és átszervezésekkel tették azt. Árcsökkentéssel lehet találkozni a szálláshelyeknél és az éttermekben is, ezzel is ösztönzik a vendégeket a horvátországi nyaralásra. Kijelenteni nem lehet, hogy megállt volna az élet, hiszen folyamatosan nő a látogatók száma a repülőgép- és hajójáratok újraindításával.

A Hvar északi részén fekvő Jelsában most 60 százalékos töltöttséggel üzemelnek a szálláshelyek, ami az országos átlaghoz képest jónak mondható a jelenlegi helyzetben. Jelentősen kevesebb vendég van a tavalyi rekordévhez képest, de esténként azért megtelnek a helyi éttermek, kávézók és az üzemelő szállodákba is érkezett már egy-egy csoport Lengyelországból, Csehországból és a szomszédos országokból is. A jachtturizmus is beindult, igaz, nem a megszokott forgalommal, de idén is szép számmal látni jachtokat, vitorlásokat és katamaránokat a kikötőkben horvát, francia, német zászlókkal.

Egy magyar recepciós szerint a magyar vendégek nagy része elindulás előtt felhívja, vagy e-mailben megkeresi a szálláshelyet, hogy megtudja a közvetlen, aktuális információkat a horvát helyzetről.

"Itt és a szomszédos településeken most is sok magyar van, mint minden évben. Az idősebb vendégek viszont nem kockáztatnak, róluk elmondható, hogy 10-ből 9-en idén otthon maradnak, és a már lefoglalt üdülést átadják a gyerekeknek, unokáknak. Főleg a határnyitás után és most, a korlátozások bejelentése után érzem, hogy nagy a bizonytalanság az emberekben. Az új helyzet miatt sokan nem mernek nekiindulni az útnak. Volt olyan vendég, aki pénteken megérkezett, majd attól tartva, hogy kötelező karantént rendelnek el a hazautazás után, még a kormány bejelentése előtt hazaindult. Végül Horvátországot zöld kategóriába sorolták, így ők visszafordultak és jelenleg is töltik a nyaralásukat" - osztotta meg tapasztalatait a szállodaiparban dolgozó hölgy.

Elmondása szerint az emberek most főként az apartmanokat keresik, ahol megoldható a távolságtartás, szemben a szállodákkal, ahol jelenleg szintén nem jellemző a zsúfoltság. A strandokon mindenki elkülönülten tud pihenni, egyedül a hétvégék emlékeztetnek egy átlagos horvát nyárra, de jelentősen kevesebb vendég van mindenhol, mint korábban. Hétfő óta kötelező a maszkviselés a zárt terekben, így a többi között a boltokba is csak maszkban lehet belépni, a tömegközlekedési eszközökön, kórházakban pedig már korábban elrendelték a védőfelszerelés kötelező viselését. Ennek ellenére a kompon még mindig azok vannak többségben, akik felszállás után leveszik a maszkot, és úgy utaznak.

"Mi a szállodában szintén viseljük a maszkot, a vendégek és saját biztonságunk érdekében is. A bejáratnál kézfertőtlenítő van elhelyezve, amit belépés előtt használhatnak, ez a gyakorlat a boltokban, éttermekben is. Egy plexiüveget is felszereltünk a pultra, és kiemelten figyelünk a higiéniára, mind a recepción, mind pedig a szobák, apartmanok takarításánál" - mondja a magyar recepciós, aki azt javasolja a vendégeknek, hogy elindulás előtt minden esetben tájékozódjanak a külügy honlapján az aktuális szabályozásokról, és töltsék ki a belépéshez szükséges online kérdőívet az Enter Croatia honlapján.

 

© vilagszam.hu




Galéria:



Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz



A kategória további hírei:


KÖRNYEZETVÉDELEM
Élve zúzták be a macskákat
Brutális mészárlás Vietnamban
PÉNZTÁRCA
Már Romániában is oktat az OTP Bank
Pénzügyi ismeretek 1200 négyzetméteren
ÚTIKÖNYVEK HELYETT
RECIKLI
Hulladék farmerből egyedi divat
Különleges ötletek az Európai Hulladékcsökkentési Héten

Itt jártunk: Uganda

TOP
PIKÁNS

1. Mi van most az Adrián?

Egy magyar recepciós mesél

2. Ezt most inkább hagyja ki!

Életveszélyes a túrázás

3. Emeletes ülések a repülőkön

Ez (is) lehet a jövő

4. Menjen, amíg nem késő

Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el

5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap

Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó

6. Ilyen az amish szex

Két év tombolás után csak a férj

7. Nádas Tamás barátom emlékére

Lezuhant a műrepülő világbajnok

8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye

9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket

Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat

10. Ilyen az eszkimószex

Szex kölcsönbe

1. Ezek voltak a legnagyobb szerelmek 2023-ban

Sztárjainkat is utolérte a szerelem

2. Tönkretette Marilyn Monroe ruháját Kardashian

Hiányzó gyémántok

3. A lelked mélyére ás le ez a személyiségteszt

Készen állsz?

4. 5 tuti tipp a boldogabb élethez

Így szabadulhatsz meg a negatív érzelmektől

5. Ez a legizgalmasabb csillagjegy

Elmondjuk, miért!

6. Ez a 3 csillagjegy őrjítően érzéki és szexi

Köztük vagy?

7. Jolie keményen megvádolta Pittet

„Történt családon belüli erőszak…”

8. Tovább dagad a Nagy Feró botrány!

Majka kiborult: Miért kell ilyen álszent sz.rnak lenni?

9. Nagy titokban házasodott össze a sztárpár

Nem akárhol buktak le

10. Öngyilkossággal kokettált az álomesküvő után

A királyi családban sem fenékig tejfel az élet

Műsoraink
2024.05.17. 18:35 Világszám - Inforádió
Ecuador I.
2024.05.18. 10:05 Világszám - Inforádió
Ecuador II.
2024.05.19. 10:35 Világszám - Inforádió
Ecuador I. ism.
Közösség
Nap lánya

Ilyenek a viking nők

Szófelhő / Archív
--