Tudja, hogy mire jó az irodai zöldfal?

2014-10-29 16:42:00 szorenyi.p

hírkép

A gyömrői takarékszövetkezet épületének dísze az idei év nyertes beltéri zöldfala. A ZÉOSZ (Zöldtető- és Zöldfal Építők Országos Szövetsége) által kiírt országos versenyre 25 pályamű érkezett. A Beltéri zöldfal kategória 1. helyezettjének a GreenFortune Kft. által tervezett és kivitelezett zöldfalat választotta. Ez nem csupán a dolgozók, hanem a látogatók közérzetét is javítja, egyben emeli az épület esztétikai értékét és hangsúlyozza a környezettudatos gondolkodást.



A zöldfal építés egyszerre művészet, városökológia és komoly mérnöki teljesítmény, amely során kulcsfontosságú a fenntarthatóság, hiszen ezek a falak hosszú évekre készülnek – mondta el Kovács Andrea, a nyertes zöldfalat készítő Green Fortune Hungary vezetője.

A beltéri növényfalak hazai szakértője országszerte több mint 10 élő projekttel rendelkezik. Az elsősorban közületek, közösségi terek számára kifejlesztett növényfalakra hazánkban is egyre nagyobb igény mutatkozik. A megrendelők sorra ismerik fel a zöldfalak pozitív egészségügyi és lélektani hatásait és azok direkt vagy indirekt befolyását a munkavégzésre, valamint az emberi kapcsolatokra, interakciókra.

Számos kutatás igazolja, hogy a növényfalak növelik a dolgozók kreativitását, jó közérzetét, csökkentik a betegségek kialakulását, valamint javítják a munkateljesítményt.

A GreenFortune Hungary Kft. 2010 óta van jelen Magyarországon. A svéd anyavállalat 2000 óta folytat saját kutatásokat a növényfalak telepítése, fajtái és azok élettani hatásainak területén. A zöldfalakon túl a városi zöldítéssel kapcsolatos projektek, úgymint egyedi stílusú belső kertek, teraszok, kültéri futtatott növényfalak és belső terek komplett növény design kivitelezése tartoznak még a cég specialitásai közé.

Társadalmi felelősségvállalás projektjük keretében rendszeresen vesznek részt olyan rendezvényeken, ahol gyerekekkel ültetnek közösen otthon termeszthető növényeket, továbbá ösztönzik óvodák és iskolák növényesítését.